Over Juf Betsy
Wie is Betsy?
Toen Betsy zelf nog op de lagere school zat, speelde ze het liefste ‘schooltje’ met haar vriendinnen. Natuurlijk was zij de juf en haalde ze wat Ot en Sien leesboekjes erbij, want het vak lezen vond Betsy toen al het leukst. Betsy was zelf een vlotte leerling en ging met veel plezier naar school. Haar guitige en leergierige karakter ontwikkelde zich verder en ze doorliep zonder blikken of blozen de lagere school.
Al van jongs af aan werd Betsy door haar ouders gestimuleerd om goed haar best te doen op school. In het dorp waar ze woonde was het in die tijd gebruikelijk dat meisjes na de lagere school doorstroomden naar de huishoudschool. Betsy wilde niet naar de huishoudschool, ze wilde juf worden! Haar ouders hebben haar hierin gesteund, waardoor Betsy na de lagere school naar de MULO ging. In 1967 behaalde ze hier haar diploma. Maar… Juf Betsy was nog niet uitgeleerd! Ze vervolgde haar leertraject op de Kweekschool, waar ze in 1972 haar diploma behaalde.
Hiermee vond ze haar roeping! Betsy was vanaf nu Juf Betsy. Haar loopbaan begon in Roosendaal op een jongensschool, waar ze een jaar les gaf aan de eerste klas (groep 3). Vervolgens ging Juf Betsy naar Zegge, maar door een daling van het leerlingenaantal, kwam hier na 2 jaar een eind aan. Gelukkig was er plek op de Heilig Hartschool in Bosschenhoofd (vanaf 2014 Het Bossche Hart), waar ze sinds 1975 les heeft gegeven.
39 jaar heeft Juf Betsy op deze school gewerkt. Je kunt je voorstellen dat er na al die jaren ook weleens kinderen van oud-leerlingen in haar klas kwamen. Dat heeft voor leuke situaties gezorgd!
In al die jaren was haar favoriete groep om les te geven toch wel groep 3, omdat dat het jaar is waar leren kinderen voor het eerst leren lezen. Juf Betsy bracht de gekke alfabetische tekens, waar de kinderen eerst niets van begrepen, tot leven met Aap, Noot en Mies. Door de passie van Juf Betsy kregen de kinderen het lezen snel onder de knie.
In 2014 gaf Juf Betsy de leesboekjes van groep 3 door aan haar opvolgster en ging met pensioen. Althans dat dacht ze, want haar liefde om kinderen te leren lezen ging niet met pensioen. Juf Betsy hoorde namelijk over de Stichting Voorleesexpress en sloot zich hierbij aan. De Voorlees Express zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal, extra aandacht krijgen. Als vrijwilliger gaat Betsy daarvoor 20 keer langs bij een gezin. Met kinderen en hun ouders gaat ze dan aan de slag met taal door het voorlezen van boekjes en het spelen van taalspelletjes. Hierdoor hoopt ze het (voor)lezen een plek binnen het gezin te geven.
Betsy leert Jos kennen
In het begin van 2015 meldde Juf Betsy zich bij een seniorenbeurs omdat ze wel wat hulp met haar testament kon gebruiken. Toeval bestaat niet en zoals dat gaat bij Jos, kwam hij op deze manier in contact met juf Betsy. Zij vertelde hem enthousiast dat ze haar spaarcentjes in wil zetten voor een goed doel. Jos en Juf Betsy hebben één ding zeker gemeen en dat is dat ze graag mensen helpen. De ondernemer en de lerares kwamen tot het besluit dat de mooiste nalatenschap is om een stichting te beginnen die het mogelijk maakt om mensen die het niet kunnen betalen te helpen met het volgen van een opleiding. Nalatenschap klopt hier niet helemaal, want juf Betsy wil hier niet mee wachten en schenkt liever uit een warme hand. Want, waarom zou je wachten met hulp bieden, als het ook nu kan?

Wie is Jos?
Jos is geboren en getogen in Eindhoven en ging ook naar school in deze Lichtstad. Jos herinnert zich zijn schooljaren nog goed. Hij zat in een volle klas met wel 40 leerlingen en sneeuwde wat onder in die drukte. Hierdoor kreeg hij LTS schooladvies. Dit vond Jos helemaal niet erg, want als jongeman had hij best interesse in de opleiding voor automonteur. Maar zijn leven nam een andere wending: na de LTS is Jos de Philips bedrijfsschool gaan volgen.
Zijn oplettende moeder zag de passie in de ogen van haar zoon doven en schreef hem in op de avondschool voor een ondernemers- en detailhandel diploma. Jos ging er vol tegenaan en rondde de bedrijfsschool en de avondopleiding af. Hij verbaasde zichzelf en zijn moeder met een 9 voor handelskennis. De ondernemer in Jos was geboren, maar het zou nog even duren voordat de nieuw geboren ondernemer zijn weg zou vinden.
Kort na het behalen van zijn diploma’s moest hij door zijn dienstplicht het leger in. Het enige werk dat beschikbaar was voordat hij in dienst moest was de functie als bankwerker in een machinefabriek. Direct na zijn diensttijd vroeg zijn vader hem als vertegenwoordiger in het familiebedrijf waar hij 15 jaar werkzaam is geweest. Eindelijk kon het ondernemersbloed vrij door Jos zijn aderen stromen!
In het leven van Jos volgen de toevalligheden elkaar op, daardoor is hij de man die hij vandaag de dag is. Enkele jaren nadat Jos het familiebedrijf had verlaten, werd hij door de bank opgeroepen om de faillissementsborg te betalen. Jos had al gauw door dat dit niet klopte en ging zelf op onderzoek uit. Terwijl Jos onderzoek deed, verbaasde hij zijn accountant en die stelden voor om zulke zaken ook voor andere ondernemers op te pakken. Zo startte Jos als financieel adviseur.
Dit ging natuurlijk niet zomaar, er moest jaarlijks hard gestudeerd worden om erkend financieel adviseur te zijn. Jos weet dus als geen ander wat studeren is en welke kosten dat met zich meebrengt. Jaren later en een heleboel vergaarde kennis en diploma’s verder, koos Jos er op een dag voor om erfgenamen te helpen bij het afwikkelen van de nalatenschap.